Forum FORUM HAWAJE Strona Główna FORUM HAWAJE
***Oficjalne forum czatu HaWaJe***
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szczupła jak szparag

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM HAWAJE Strona Główna -> Uroda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:05, 05 Sty 2007    Temat postu: Szczupła jak szparag

Pojawiły się już pachnące truskawki, warte grzechu szparagi, szpinak, rzodkiewki i młoda kapusta. Są nie tylko pyszne, ale także odmładzają i oczyszczają organizm. Mamy więc dla Ciebie najprzyjemniejszą dietę lata.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:05, 05 Sty 2007    Temat postu:

Absolutne korzyści: Rzodkiewki, truskawki, kapusta, szpinak i szparagi są lekkie i niskokaloryczne. Mają dużo wody, błonnika i każdy z nich ma swoje zdrowotne superskładniki. Truskawki to bomba antyutleniaczy, zielone warzywa mają witaminę B i karotenoidy, rzodkiewki dużo soli mineralnych, a szparagi to kaloryczne bingo. Co je łączy? Żadne z nich nie przekracza 40 kcal w 100 gramach – to naprawdę dietetyczny rekord! Wszystkie mają też działanie detoksykujące i odświeżające. Dzięki diecie opartej na truskawkach możesz nie tylko zrzucić w miesiąc ok. 3 kg. Zobaczysz także, że Twoja skóra będzie w lepszej formie.
Banalnie łatwe zastosowanie: Najlepiej, jeśli wykorzystasz nasze propozycje jako całodniowe menu, ale wystarczy również, że zjesz codziennie przez miesiąc jedną z proponowanych przez nas potraw jako konkretny posiłek, a nie przekąskę.
Ważne dla figury: Do truskawek nie dodawaj białego cukru (ewentualnie niedużą ilość brązowego, ale trzcinowego, nie kandyzowanego), do szparagów – masła (zastąp je oliwą z oliwek lub olejem lnianym), a do szpinaku – śmietany (wybierz biały jogurt). Do zielonych warzyw dodawaj łyżeczkę oliwy (karotenoidy lepiej się wchłaniają w towarzystwie tłuszczów). Zrezygnuj z ciężkich słodyczy – ciast, ciastek, batonów. Kochasz lody? Wybieraj truskawkowe, najlepiej sorbetowe. Pamiętaj, żeby nasze składniki dodawać również do innych potraw – rzodkiewki lubią kanapki, młoda kapusta dobrze czuje się w roli surówki, a szpinak lub truskawki są genialne jako nadzienie do naleśników i pierożków.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:05, 05 Sty 2007    Temat postu:

Sałatki truskawkowe
Liście rukoli (trzy garście) umyj i osusz. Umyte truskawki (półtorej szklanki) przekrój na pół.
Na suchej patelni upraż garść orzechów pinii (trudno dostępne orzeszki piniowe możesz zastąpić uprażonymi pestkami dyni). Wymieszaj składniki. Polej odrobiną oliwy i octem balsamicznym.
Wariant na słodko: Pół kg pociętych truskawek wymieszaj z dwiema obranymi ze skórki mandarynkami. To tego wlej pół filiżanki rumu i wsyp łyżkę brązowego cukru. Ta sałatka świetnie się sprawdza jako nadzienie do naleśników.
Truskawki mają dużo bioflawonoidów i antyoksydantów. Jedzone codziennie pomagają usunąć toksyny, działają jak naturalny diuretyk. Wartość kaloryczna 100 g: tylko 29 kcal, w tym aż 77 proc. energii z węglowodanów. Białko = 0,7 g, tłuszcz = 0,4 g, węglowodany = 7,2 g, błonnik = 1,8 g.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:06, 05 Sty 2007    Temat postu:

Zupa rzodkiewkowa
Weź pęczek rzodkiewek. Pokrój je w plasterki, a liście posiekaj jak pietruszkę. Dwa ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do tego pokrojone rzodkiewki i zalej bulionem warzywnym. Gdy będą już miękkie (po ok. 15 min gotowania), dodaj do zupy kubeczek naturalnego jogurtu wymieszany z łyżką mąki. Wsyp do zupy posiekane liście rzodkiewki. Dodaj świeżo zmielony pieprz. Zupa najlepiej smakuje z ciemną bułką.
Rzodkiewki mają dużo witamin i wody. Wartość kaloryczna 100 g: jedynie 14 kcal (57 proc. energii pochodzi z węglowodanów), białko = 1,0 g, tłuszcz = 0,2 g, węglowodany = 4,4 g, błonnik = 2,5 g.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:06, 05 Sty 2007    Temat postu:

Słodki kapuśniak
Posiekaj młodą kapustę w cienkie paski. Wrzuć ją do wody i lekko podduś (gotuje się dużo szybciej niż stara kapusta). Gdy zmięknie, dodaj do niej posiekane suszone morele, śliwki i rodzynki, pokrojone w paski suszone pomidory, łyżeczkę pasty pomidorowej albo aromatyzowaną zalewę z suszonych pomidorów. Łyżeczkę mączki ziemniaczanej rozpuść w trzech łyżkach wody i wlej do kapusty. Dopraw do smaku anyżkiem lub koprem włoskim.
Kapusta to warzywo kochane przez dietetyków. Trwają badania nad jego właściwościami antynowotworowymi. Kapusta ma aż 60 mg wit. C w 100 g, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu. Wartość kaloryczna 100 g: 38 kcal (56 proc. z węglowodanów i 35 proc. z białka). Białko = 3,3 g, tłuszcz = 0,4 g, węglowodany = 7,8 g, błonnik = 2,6 g.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:07, 05 Sty 2007    Temat postu:

Szpinak orzechowy
Młody szpinak umyj, osusz i porwij na kawałki. Polej jogurtem wymieszanym z ząbkiem czosnku i koperkiem (dodatek wapnia z jogurtu
neutralizuje szczawiany). Dodaj garść różnych orzechów: włoskich, brazylijskich, nerkowca oraz pestek dyni. W takim daniu karotenoidy w towarzystwie tłuszczów (tych najzdrowszych, z orzechów) wchłaniają się o wiele szybciej. Sałatka jest doskonała na lekki lunch w upalny dzień.
Szpinak jest po prostu genialny. Ma działanie antywirusowe, poprawia koncentrację, pamięć, działa też detoksykująco. Ma dużo karotenoidów i cennej dla stresujących się witaminy B. Wartość kaloryczna w 100 g: 16 kcal (ma aż 67 proc. energii z białka). Świetny jako dodatek do serów, np. fety, białego czy pleśniowego. Białko = 2,6 g, tłuszcz = 0,4 g, węglowodany = 3,0 g, błonnik = 2,6 g.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:07, 05 Sty 2007    Temat postu:

Zapiekanka pod liściem
Ugotowane na półtwardo szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp je posiekanymi (dwoma) jajkami na twardo i porwanymi liśćmi szpinaku, rzodkiewki lub bazylii. Na to połóż plastry parmezanu. Całość polej dwiema łyżeczkami oliwy lub oleju lnianego. Gdy liście ściemnieją, a ser się zapiecze, zapiekanka jest gotowa do jedzenia.
Szparagi – wartość kaloryczna 100 g: tylko 19 kcal (42 proc. energii pochodzi z białka, a 48 proc. z węglowodanów). Białko = 1,9 g, tłuszcz = 0,2 g, węglowodany = 3,7 g, błonnik = 1,5 g.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chemisiaAa
Administrator



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:08, 05 Sty 2007    Temat postu:

Pięć sposobów na letnie oczyszczenie organizmu

Aby truskawkowo-szparagowy detoks był skuteczny, zastosuj dodatkowe metody:

Zamieniaj białe na brązowe. Dotyczy to ryżu, cukru, makaronu. Brązowe jest z reguły mniej kaloryczne.
Wybieraj żywność nieprzetworzoną i niekonserwowaną chemicznie. Na jakiś czas zrezygnuj z puszek na rzecz mrożonek.
Wycisz swój kofeinowy nałóg. Kawę i czarną herbatę spróbuj zastąpić np. energetyczną herbatą Roibos lub naparem z mięty.
Odpocznij od żywności pakowanej próżniowo. Zawsze zawiera pewne ilości wolnych rodników.
A jednak masło. Niewielka jego ilość jest lepsza od margaryny, bo nie zawiera naprawdę szkodliwych tłuszczów trans, które są w margarynach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM HAWAJE Strona Główna -> Uroda
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin