Forum FORUM HAWAJE Strona Główna FORUM HAWAJE
***Oficjalne forum czatu HaWaJe***
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM HAWAJE Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:05, 06 Sty 2007    Temat postu: Przepisy

Tutaj możecie wypisywać swoje przepisy kuchenne...Co lubicie najbardziej??Co wam najlepiej wychodzi???I żeby nie było zaczne pierwsza i dodam pare ciekawostek:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:06, 06 Sty 2007    Temat postu:

Zupa rybna

Składniki:
- 1 glowa karpia (może być 1/2kg ryby)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 lisci laurowych
- sól
- pieprz
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- koperek
- śmietana lub pelne mleko
- ziemniaki w talarki lub grzanki
- 2 l wody

Sposób przyrządzania:

warzywa obrac, rybe oczyscic,wlozyc do garnka, zalac woda, dodac ziele angielskie i laurowe i gotowac 1/2 godziny, ostudzic. Przecedzic, mieso rybie rozdrobnic, marchewke posiekac, dodac do odwaru, zagotowac. zabielic smietana, dodac sol, pieprz, sok z cytryny, posiekany koperek.podac z ziemniakami lub grzankami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:06, 06 Sty 2007    Temat postu:

Poprostu mniami pyszne:))))

Curry z kurczakiem

Składniki:
- kurczak o wadze 1.2-1.5 kg
- 5-6 cebul
- kostka bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- pół szklanki śmietany
- łyżka soku z cytryny
- mały kawałek (3 cm) korzenia imbiru
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 15 dag masła lub olej do smażenia
- ewentualnie pół łyżeczki chili.

Niezbędne też będą:
- rondel z grubym dnem i dopasowaną pokrywką
- duża patelnia
- deska do krojenia
- rondelek
- drewniana łyżka
- ostry nóż z cienkim czubkiem
- praska do czosnku

Sposób przyrządzania:

1. Umyj kurczaka i osusz go. Zdejmij z niego skórę i oczyść z tłuszczu. Ułóż na desce piersią do góry i przekrój na połówki. Odetnij skrzydełka i przetnij każdą połówkę na dwie części. Teraz wytrybuj ćwiartki, prowadząc nóż jak najbliżej kości. Pokrój mięso na spore kawałki. Możesz też ugotować curry z kurzych piersi, ale zrobione z całej tuszy jest smaczniejsze. Obierz cebule, przetnij na połówki i pokrój w cienkie półplasterki. Obierz korzeń imbiru i drobno posiekaj, wyłuskaj czosnek z łupin.
2. Oryginalne curry smaży się na maśle klarowanym, czyli takim, w którym nie ma łatwo przypalających się szkodliwych zanieczyszczeń. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz smażyć na maśle, weź do smażenia olej, a łyżkę masła dodaj do duszenia. Na patelnię wlej masło lub olej, rozgrzej (nie za mocno), włóż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu, często mieszając. Gdy cebula stanie się złota, wsyp curry, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Wrzuć kawałki kurczaka i trzymaj na średnim ogniu, aż nabiorą brązowego koloru. Kilka razy zamieszaj, niech się obsmażą ze wszystkich stron.
3. Nalej do garnuszka półtorej szklanki wrzątku i rozpuść w nim kostkę bulionową. Przełóż obsmażone składniki do rondla, wlej bulion, dodaj przecier, wrzuć liść laurowy. Przykryj garnek, postaw na podgrzanej płytce i duś potrawę na minimalnym ogniu. Po ok. 50 min. dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zdejmij garnek z kuchenki. Możesz zamiast śmietaną zaciągnąć je jogurtem lub skondensowanym mlekiem. Jeśli sos wyda ci się nie dość pikantny, dopraw go solą i chili. Ostudzoną potrawę wstaw do lodówki, a następnego dnia podgrzej na płytce. Podaj z długoziarnistym ryżem ugotowanym na sypko i białym winem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:07, 06 Sty 2007    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:11, 06 Sty 2007    Temat postu:

Zupa pak choi

Składniki:
- 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
- kawałek (5 cm) świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 30 dag schabu bez kości
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
- 30 dag chińskiego makaronu
- 15 dag pieczarek
- 4 dymki

Sposób przyrządzania:

Wywar wlej do rondla, dodaj drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Schab przełóż do gorącego woka lub na patelnię, dodaj do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smaż przez 3-5 minut, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem włóż połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tash
Młody Hawajowicz



Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:12, 06 Sty 2007    Temat postu:

Kurczak w białym winie


Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek sól
- pieprz
- 25 dag pokrojonych pieczarek
- 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 1 szkl. winogron przekrojonych na pół i wypestkowanych

Sposób przyrządzania:

Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić pokrojonego kurczaka, posypać solą i pieprzem, usmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć grzyby, cukinię i cebulkę. Wlać wino i wsypać estragon. Zagotować, dodać śmietanę i kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z winogronami. Dobre z ryżem i sałatą.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM HAWAJE Strona Główna -> Kuchnia
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin